SZIN-térítés Szegeden

SZIN

A szegediek tudják, és meg is mutatják, miért a SZIN a legjobb fesztivál

SZINBár a forró nyári estékre és a fesztiválszezonra még egy kicsit várni kell, Szegeden már most elkezdődik a SZIN-szezon: fesztiválváró bulik sora indul, hogy garantáltan mindenki ráhangolódjon az augusztusi bulira. Ebben az igazi „SZIN-hívők” segítenek, akik a “Miért a SZIN?” játékba beszállva elmondják vagy elmutogatják, miért is kötelező nyárzáró a szegedi négynapos buli. A tavaszi SZIN-térítő “Miért a SZIN?” játék résztvevői már most biztosíthatják a helyüket a Kosheen, a Quimby és a P.A.S.O. koncertjére. A hamisítatlan mediterrán SZIN-hangulat mellett a legendás EDDA, a Csík Zenekar, az őrült pörgést hozó osztrák csapat, a Russkaja, a SZIN himnuszt jegyző Magna Cum Laude és sok más csapat mellett a Subscribe, a Kiscsillag és az Anima Sound System gondoskodik a fergeteges nyárzárásról.

Idén augusztusban is a Tisza partján ér véget a nyár: a SZIN fergeteges négy napja alatt érkezik a brit buligarancia Kosheen, a ska-őrületért felelős osztrák Russkaja, és hatalmas koncertet ígér a SZINezők egyik legnagyobb kedvence, a Quimby. De ott lesz a miskolci legenda, az EDDA Művek, altermetállal a Subscribe, és érkezik a Csík Zenekar, akinek Szegeden is sikerült elérnie, hogy a népzenét mindenki szeresse. A Kiscsillag elintézi, hogy jussanak nénik a bácsiknak, a fesztiválhimnuszt a Magna Cum Laude játssza el, a HS7 pedig legújabb számait is hozza. A legjobb magyar zenészek a SZINesekkel buliznak, így többek között ott lesz Szegeden a Magashegyi Underground, az Anima Sound System, a Colorstar, a Brains, a P.A.S.O., az Ismerős Arcok, a Belmondo, a Road, a P.U.F., a Mantra Porno, a Z.U.P., az Alvin és a Mókusok és a Vad Fruttik is.

NA DE MIÉRT A SZIN?

A szegedieknek persze nem kell bemutatni a több évtizedes múlttal rendelkező, a nyári fesztiválszezont záró SZIN-t, hisz’ kik tudnák jobban, mint a napfény városában élők, hogy milyen a Tisza-parton végigbulizni négy őrületes napot. Éppen ezért a SZIN csapata a Partyponty bulistábjával karöltve április és május folyamán szegedi szórakozóhelyeken kérdezi meg a legbennfentesebbeket arról, Miért a SZIN? a legmenőbb fesztivál a nyáron. Arra kérik a fesztiválozókat, mutogassák el vagy egy frappáns mondatban foglalják össze, miért is kötelező a SZIN-en búcsúztatni a nyarat.

A játékban résztvevőknek esélyük van arra, hogy már most megszerezzék SZIN jegyüket, ugyanis a legmerészebb, legötletesebb Miért a SZIN? megoldásokért bérlet jár. A nyertesek kiválasztása a SZIN Facebook-oldalán folyamatosan nyomon követhető, ahol az egyes bulikon készült Miért a SZIN?-klipeken, fotókon is magukra ismerhetnek a szegediek. Az igazi SZIN-hívőknek ott a helyük április 20-án a JATE Klubban, hogy mutassák, sorolják az érveket azoknak, akik még nem tértek meg. A további party helyszínekről, időpontokról és a legújabb SZIN fellépőkről elsőként a SZIN Facebook-oldalának rajongói értesülhetnek.

A KEDVENC SZIN-ÜNK: A SZEGEDI IFJÚSÁGI NAPOK

A napfény városának fesztiválja igazi nyüzsgő, mediterrán nyárzáró, ahol a megjelenés kötelező minden szegedinek, akinek valaha is köze volt Szegedhez, aki a zöld gondolat híve, és annak is, akit egyszerűen csak vonz a mediterrán életérzés és persze a zene. A SZIN helyszínét, az Újszegedi Partfürdőt egy híd köti össze Szeged belvárosával, így az ország egyik legpezsgőbb kulturális és szellemi központja alig 10 perces sétára van a fesztiválterülettől. A SZIN négy napja alatt a dél-alföldi nagyváros kulturális központjává az Újszegedi Partfürdő lép elő. De a „SZIN beachen” nem csupán a zenében és a kulturális pezsgésben oldódhatnak fel a SZINesek, itt a dél-magyarországi szépség is tuningol. A délutáni, koraesti koncerteket sörrel vagy fröccsel a kézben, medenceparton lábat lógatva hallgatni, és közben a zenére lubickoló fürdőruhás csajokban vagy pasikban gyönyörködni, a SZIN-hangulat alapja.

A Szegedi Ifjúsági Napok története 1968-ig nyúlik vissza, a fesztiválozók már akkor tudták, milyen különleges hangulatot kínál a Tisza-parti strandolás és a zene elegye. A SZIN némi szünet után 2003-ban indult el újra: azóta műfajtól függetlenül minden hazai és határontúli muzsikus, illetve minden zeneimádó nyárvégi zarándokhelyévé vált. A gondos odafigyeléssel összeállított zenei programnak köszönhetően az elmúlt években többek között a Cure, Kelis, a Kosheen, Diana King, az Apollo 440, az Alphaville és The Tarantinos is megfordult a négynapos fesztiválon.

A minőségi zene mellett a SZIN a fenntarthatóság és a környezetvédelem elkötelezettje is, aminek bizonyítéka az elnyert Greener Festival Award és a Zöld Fesztivál Díj is. A 2011-ben debütált SZIN Dizájnparton a zöld eszmék és a dizájn házasításának lehetnek tanúi, sőt segítői a SZINezők. Az öko itt nem csak szemlélet, de szórakoztat is.

Kulcsszavak: ,