Újabb nevek a Szigeten

Boys Noize

Végre megérkeztek az első nevek a Sziget idén is meglehetősen sokszínűnek ígérkező nemzetközi felhozatalából. Ahogy azt az elmúlt években már megszokhattuk, nemcsak a szabadtéri nagyszínpadok, hanem a hatalmas, akár 8-10 ezer főt befogadó koncert és party sátrak is izgalmas csemegékkel várják majd az érdeklődőket. A sztárkínálatban, a jól bevált recept szerint most is lesznek visszatérő közönség kedvencek és izgalmas, aktuális újdonságok.

Boys Noize

Boys Noize

Az idei Sziget talán legnagyobb durranásának ígérkező Blur koncert bejelentése után végre megérkeztek az első nevek a fesztivál egyéb színpadainak kínálatából is. Az elmúlt években egyértelművé vált, hogy a Sziget nem csak a legnagyobb színpadán kínál jelentős nemzetközi előadókat, hanem például a sokezres befogadóképességű, hatalmas sátrakban helyet kapó színpadokon is sokszor komoly világsztárok adják egymásnak a stafétát.

A Sziget háza tájáról érkező legfrissebb hírek elsősorban az A38 és az Aréna party-felhozatalát érintik. Az Aréna idei sztárjai között van a szabadkötésű techno és a mindig friss-energikus electro műfajok metszéspontján elhelyezkedő Boys Noize. Nemzetközi hírű producer, saját művésznevén futó kiadójának vezére, a világ első számú popkulturális magazinja, a Rolling Stone szerint (is) a tíz leghatalmasabb DJ egyike.

A bombasztikus trackjeiről, formabontó remixeiről ismert Nicky Romero eddigi rövid, de annál tartalmasabb pályafutása során fellépett a világ legrangosabb szórakozóhelyein és leglátogatottabb elektronikus zenei fesztiváljain. Most a Szigertre készül. Szintén kedvenc fesztiválunk felé veszi az irányt augusztusban az elektronikus hip-hop német származású sikercsapata, a Deichkind. Idén mindössze két fellépést vállalt Magyarországon a hazai fesztiválközönség egyik kedvenc zenekara, a Parov Stelar Band. Július elején a VOLT-on, augusztusban pedig a Szigeten zenél Marcus Füreder ellenállhatatlan zenekara, az electro swing feltalálói, akikről mindenki tudja, hogy a nagy fesztiválok legbulizósabb kedvű bandái közé tartoznak.  És még a party zenéknél maradva a Szigetre várjuk az egyik legnagyobb múltra visszatekintő spanyol techno óriást, hazájának legnagyobb DJ-jét, aki a tradíció és haladás szellemében mindig egyedülálló érzékkel nyúlt a stílust meghatározó aktuális trendekhez. Érkezik tehát Oscar Mulero.

Legfrissebb, mindent elsöprő őrületével, a február közepén megjelenő Every Weekenddel érkezik az A38-ra az elektronikus zene legfiatalabb híveinek körében évek óta töretlenül népszerű grimcore-kollektíva, a Hadouken. Az A38 természetesen nem csak partykról szól. Itt lép majd fel a hagyományos, régi vágású, ha kell keményvonalas, lendületes és feszes tempójú, vagy ha a hangulat úgy diktálja, átszellemült, érzelmes rockot játszó Triggerfinger. Dinamikus, zúzós, friss és minden mesterséges adalékanyagtól mentes, nyers háttérenergiák jelenlétéről árulkodó penge gitárrockban utazik a The Bots, szintúgy az idei Sziget A38 színpadán.

Persze a nagyszínpad kínálata is alakul. A közönség kívánságára ismét a Sziget vendége lesz a  fülbemászó, a punk és a rock határán fészkelődő, szatirikus szövegekkel átitatott zenében utazó Die Ärzte, akik a koraesti sávban lépnek fel. Szintén visszatapsolta a nagyérdemű a nagyszínpadra egy hangulatos késő délutáni időpontra a német Seeed zenekart. A reggae-dancehall-kollektíva a régióban egyértelműen a műfaj legismertebb és legkedveltebb képviselője. A visszatérő vendégek mellett egy igazán friss és izgalmas előadó is debütál a Sziget nagyszínpadán. Egy még napsütötte koncerten mutatkozik be a Harlemben felcseperedett ifjú tehetség, Azealia Banks, aki a „BBC Sound of 2012” megmérettetésén harmadik helyezett volt, majd a NME Awards-on elnyerte a Philip Hall Radar Award-ot, a Billboard Awards díjátadón pedig a New Style Icon címet hozta el.

Ízelítő a mostani bejelentésből itt: http://youtu.be/9zzu5BVDLFM

Kulcsszavak: