Kocsonyafesztivál 2013

Láttál már kocsonyában békát? És hallottad már a “Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka” mondást? Ha nemmel válaszoltál mindkét kérdésemre, akkor február 22. és 24. között a miskolci kocsonyafesztiválon a helyed. Ha igennel válaszoltál, akkor is. 🙂

KocsonyafesztiválIdén már 13. alkalommal rendezik meg ezt a gasztronómiai fesztivált, ami ez alkalommal ígérkezik a legnagyobbnak. Tavaly szegényeket elmosta az eső – bár a békák biztos jól érezték magukat, a kiállítók nem hiszem, hogy örültek az időjárásnak. Reméljük az idén másképp lesz. A program mindenesetre nagyon színesnek tűnik, minden korosztálynak, és minden stílus kedvelőjének a kedvében szeretnének járni.

Aki esetleg nem szereti a kocsonyát, de kedveli az északi tájegység borait, annak jó szívvel ajánlom az avasi pincesort, ahová a Kocsonyafesztivál szervezői egy “játékot” is kitaláltak.

“Kocsonya -passporttal az avasi pincesoron” a játék neve, a részletekről bővebben a Kocsonyafesztivál facebook oldalán olvashattok. (http://www.facebook.com/pages/Kocsonyafesztiv%C3%A1l/143539439011447)

A programokat nagyon sokáig titokban tartották a szervezők – sőt pontos időpontok és helyszínek még mindig nincsenek. Amit lehet tudni, hogy fellép a Compact Disco a Helynekem nevű szórakozóhelyen, a rendezvény négy színpadán pedig a Bíborszél, a Paddy and the Rats, a Balkán Fanatik, a Maszkura és a Tücsökraj, a szlovák Chiki Liki Tu-A, a Mango Molas, a Silvayovci és a Lukás Oravec Quartet is.

A koncertek mellett lesznek táncprodukciók, színházi előadások (Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek című darabját adja elő a kassai Thália Színház), gyermekprodukciók – gyerekeknek és gyerekekkel, könyvbemutatók, egészségcentrum, “zöld pont”, sportprogramok (többek között békaúszó verseny).

És természetesen kocsonya és kocsonya, minden mennyiségben. Minden évben kígyózó sorokban várják az emberek, hogy megnézhessék a Látványkocsonya-verseny kiállított darabjait. A főutcán sorakozó bódékban pedig a különböző miskolci éttermek által főzött kocsonyákat lehet megkóstolni.

Természetesen nem maradhat el a kézműves kiállítás és vásár sem. És béka béka hátán. Lehet ilyenkor kapni felhúzható ugráló békát, plüss békát, rugón lógó békát, és sokszor velünk szemben is jön egy emberi nagyságú béka – aki idén megtalálta a párját, hiszen már békalányokkal karöltve fognak sétálni a Széchenyi utcában.

Úgy gondolom az idén érdemes lesz ellátogatni Miskolcra, ahová akár a MÁV nosztalgia vonatával is érkezhetünk.

Körülbelül két hét múlva pedig képes beszámolót is olvashattok ugyanitt a fesztiválról.

Kulcsszavak: , ,