A Prodigy is fellép a Soundon

Tucatnyi újabb név csatlakozott a Balaton Sound korábban bejelentett felhozatalához, köztük a Prodigy, Calvin Harris vagy a Wu-Tang Clan. Kategóriájának legjobb európai fesztiválja idén is hozza a tőle elvárt színvonalat: az elektronikus zene minden stílusából jönnek sztárok, legendás előadók, kísérletező underground formációk és a legjobb partikról ismert DJ-k is fokozzák majd a hangulatot július 11-14 között Zamárdiban.

Több mint 25 millió eladott album és a hihetetlen színpadi sikerek után nem kell magyarázni, hogy miért alap a Prodigy bármelyik fesztivál nagyszínpadán. A valaha volt legsikeresebb brit elektronikus zenei alakulat tavalyelőtt koncertalbummal lepte meg a rajongókat. Idén pedig a nagy slágerek mellett már az készülő új nagylemez, a How to Steal a Jet Fighter új dalai is megszólalnak majd a színpadon.

Calvin Harris ma az egyik legnagyobb név a mainstream elektronikus zene univerzumában. Tavalyi bulija Zamárdiban az egyik legerősebb parti volt, idén Rihannával közösen jegyzett száma, a We Found Love Grammy-díjat ért. A tökéletes partislágereket agyas electro house hangzással ötvöző skót DJ 2013-ban vadonatúj programmal érkezik a fesztiválra.

A Wu-Tang Clan a hip-hop legfontosabb formációi közé tartozik, túlzás nélkül a zenetörténeti jelentőségű együttesek egyike. Az 1993-ban induló, éppen húsz éves jubileumát ünneplő New York-i klán gigantikus turnéval ünnepli magát. Új lemezzel készülnek, Zamárdiban pedig ODB kivételével mind a nyolc alapító tag felvonul majd a Balaton Sound legnagyobb színpadán.

Tavaly Armin van Buuren a Balaton Soundon az utolsó, tűzijátékkal záruló estére rakott össze egy felemelő, energikus és dübörgő szettet. Idén a hatalmas A State of Trance 2013 című gyűjteménnyel felszerelkezve tér vissza közénk, hogy ismét letegye névjegyét a minőségi trance partikért rajongó magyar közönség előtt. Armin hasonló című, hamarosan hatszázadik adásához érkező, huszonötmilliós törzsközönséggel rendelkező rádióműsora alapján az idei koncert programja lesz a legnagyobb szabású az eddigiek közül.

A kétezres évek végén Jamie Jones eklektikus house szettjeivel hamar egyedi és azonnal felismerhető hangzást alakított ki, le is csapott rá a szakma. Ő mixelte a Fabric széria 59. albumát, dolgozott Sven Väth Cocoon kiadójával, de a sikerekből építkezve három éve már saját label, a Hot Creation alatt jegyzi a számait. A fejlődés töretlen, a kiadó a Benediction-nel tavaly már a brit slágerlistákat is meghódította, Jamie pedig idén európai turnén bizonyítja tehetségét.

Az olasz muzikalitás és a svéd popslágerek iránti érzékenység jellemzi az Itáliából származó, de már Stockholmban született Alesso dalait. Ennek megfelelően nem az olasz, hanem a Swedish House Maffiával ápol közeli kapcsolatot és könnyed, mindig pörgős, monumentális hangzású tánczenéje nem egyszer szólalt már meg teltházas stadionokban is.

A Crystal Castles absztrakt és elvarázsolt dalai közelebb állnak a nyolcvanas évek New Wave noise és art rock zenekaraihoz, mint a kétezres évek partijaihoz. Mégis 2008-ban ők készítették el az előző évtized egyik legfontosabb lemezét, azóta 2010-ben a Cure énekesével Robert Smith-szel közösen a Not In Love című slágerrel pop slágerlistákon és a tánctéren is sikert arattak, idén pedig a világ legfurcsább zenekarának koncertjén Zamárdiban lehet szétcsúszni.

A Swedish House Maffia legalább egyik tagjának fellépése nélkül 2013-ban sem lehet elektronikus zenei fesztivált rendezni. Idén a svéd hármasból Axwell már biztosan megérkezik a Balaton partjára. Ráadásul ő a zenei maffia legsúlyosabb egyénisége, kevés olyan Svédországból kikerülő elektronikus popzenei felvétel volt az utóbbi években, amiben így vagy úgy ne lett volna benne a keze. Márpedig ami svéd, a popzenében aranyat ér és világsiker lesz. Axwell is a legnagyobb bulikban, a legnagyobb színpadokon a legnagyobb slágereket ontja magából.

A zenei gourmand kifejezés egy kissé modoros, de tökéletesen leírja Henrik Schwarz zenei munkásságát. Berlin klubjainak egyik fő ízlésformáló DJ-je ugyanúgy dolgozik jazz zenekarokkal, mint a legdurvább partikról híres berlini klubokban és a legnevesebb jazz fesztiválokon éppen úgy otthon van, mint ahogy kifinomult, mégis slágeres szettjeivel meg fogja táncoltatni a közönséget Zamárdiban is. Egy biztos, a német főváros legérdekesebb zenei projektjeinek egyikére bulizhatunk idén a strandon.

A több mint egy évtizede duóból egyszemélyes projektté olvadt The Advent újabb legenda érkezését jelenti Zamárdiba. A techno zenét megújító, portugál származású, londoni Cisco Ferreira nemcsak DJ-ként ismert, hanem hangtechnikusként is. A stúdióban egyfolytában kísérletező és mindig új hangzást találó Ferreira élőben az elektronikus live act-ek egyik úttörője, minden fellépése egyedi élményt jelent.

Az angolszász peremvidékeken megtanulták, hogy mi a hip-hop, 2013 Die Antwoordje például egészen biztosan az ausztrál Iggy Azaela lesz. A szőke MC egyszerre dögös, laza és önmagában is megálló hip-hop produckió, ugyanakkor röhögve parodizálja a stílus ikonikus tárgyait és gesztusait. A Sydneyben született, de 2010 óta Los Angelesben élő MC lány a Pu$$y videójával futott be, és önbizalmát mi sem jelzi jobban, mint hogy hamarosan megjelenő új albumának címe The New Classic lesz.

A Belzebass név ördögi mélységű hangokat ígér nekünk, és a projektet jegyző két őrült olasz, Michele és Riccardo nem is hagyja csalódni a hallgatót. Nekik tényleg minden jöhet, csak durva legyen, metal, techno, hardcore, nu rave, mindenhonnan összeszedik, ami használható egy igazi elektro trash partihoz.

A Berlinben élő svéd Jan Blomqvist egyesítette magában a svéd popzenés stílust a német főváros minimal színterének hangzását. Az eredetileg Hexenhaus néven grunge együttesekben basszusgitározó, dalszerző DJ a partikon úgy játszik a közönséggel, ahogy akar, mindent tud és mindent meg is csinál egy-egy jó buli kedvéért.

A kanadai Fairmont, eredeti nevén Jake Fairley a hetvenes és nyolcvanas évek elektronikus hangzásának és kütyüjeinek megszállottja. Nem meglepő, hogy szettjeiben a fenti két évtized hangzása találkozik a modern electro és techno hangmintákkal. Fairmont mindebből különleges stílusérzékkel kever egyedi hangulatú parti zenét.

Addig is legyen itt egy kis ízelítő: http://youtu.be/QXTJ6jSWKRc

Kulcsszavak: ,