Újabb Sziget nevek: Legendák, nagy visszatérők és friss produkciók

A Sziget legfrissebb bejelentésének sorában ott a friss lemezével érkező Skunk Anansie, a nagy fesztiválkedvenc a Die Antwoord vagy a Grammy-díjas elektronikus zenész, Afrojack is. A fesztivált a legendás Ramones egykori dobosának bandája nyitja, aki Marky Ramone 40 Years of Punk Rock címmel ünnepli a műfaj évfordulóját és fergeteges bulival állít majd emléket egykori társainak.

Természetesen a friss, izgalmas produkciókból sem lesz hiány idén, ezt a vonalat képviseli DVBBS, Zedd, Carnage és Troyboi is, azaz a legkülönbözőbb műfajokban most bejelentett előadók.  Miután lassanként összeáll a fesztivál teljes programja, már biztosan állíthatjuk, hogy mindenki talál majd magának kedvenc fellépőt az idei Szigeten.

A most bejelentett nevek közül az első három a Sziget indítónapján, azaz a „Minusz 1-dik napon” lép fel a Fesztiválköztársaság Nagyszínpadán: A kortárs könnyűzenei színtér egyik legmeghökkentőbb formációja, a Die Antwoord igazi fesztiválkedvenc zenekar. Bár többször is jártak már Magyarországon most is a Sziget “kívánsággépének” előkelő helyén végeztek, ezért úgy döntöttek a szervezők, hogy újra meghívják a legnépszerűbb dél afrikai formációt, akiknek fellépéseit nem lehet szó nélkül hagyni. A hip-hop, elektro és rave elemeket vegyítő fokvárosi zenekar 2009-ben robbant be az Enter The Ninja klipjével, azóta már a harmadik nagylemezük is megjelent. Kőkemény vizuállal és színpadi show-val érkeznek a Sziget Fesztiválra.

Mai napig sokan emlegetik top koncertélményekként a Skunk Anansie szigetes fellépéseit, és nem véletlenül. A négytagú londoni együttes az alter ellenkultúra egyik legfontosabb bandájának számít a kilencvenes évek közepétől, és bár volt egy több mint ötéves szünet karrierükben, azóta töretlen energiával járják a világot, s ezúttal legfrissebb, idén januárban megjelent Anarchytecture lemezükkel érkeznek a Szigetre.

Marky Ramone minden idők egyik leghíresebb és leghírhedtebb amerikai punk rock bandájának, a műfaj történetére az egyik legnagyobb hatást gyakoroló, korszakokon átívelő jelentőségű együttesének, a Ramones-nek egykori dobosa, a Ramones négyesének utolsó mohikánja, örökségük egyetlen élő letéteményese. Idén a punk zene 40 éves évfordulója alkalmából, “Marky Ramone 40 Years of Punk Rock” elnevezéssel egy jubileumi turnéra kelt aktuális produkciójával, aminek egyik legjelentősebb állomásaként ők nyitják meg a fesztivál Nagyszínpadát.

Aréna neveket is sorol a mostani bejelentés: így például Grammy-díjas elektronikus zenész, világhírű DJ és producer, kinek nevéhez szupersztárokat felvonultató slágerek kötődnek. Ő Afrojack, a nemzetközi electro house színtér holland csillaga, aki hangban és látványban ultragazdag szettel készül átmozgatni közönségét a Szigeten.

Zedd orosz származású, Németországban felnőtt fiatal, tehetséges és ambiciózus DJ-producer, aki feltartóztathatatlanul száguld előre a siker útján: alig múlt huszonöt éves, de már korunk legfelkapottabb-keresettebb EDM előadói között jegyzik, sőt, Grammy-díjjal is büszkélkedhet. Megjelenése visszafogott, de szettjeivel bármilyen körülmények között képes elképesztő bulit csinálni. Tavaly jelent meg második lemeze True Colors címmel.

DVBBS formáció pillanatok alatt vált fesztiválkedvenc sztárfellépővé elsöprő energiájú elektronikus zenéjének köszönhetően. Eddigi karrierjük alatt felléptek már Ázsiában, Ausztráliában, de természetesen körbeturnézták már Észak- és Dél Amerikát és Európát is. Elképesztő energiájú élő fellépéseiknek köszönhetően nem csak a klubok, hanem a nagy fesztiválok állandó szereplői is.

És az A38 felhozatalból is többet tudtunk meg: A sikeres hip-hop előadóból még sikeresebb tánczenei producerré avanzsált Carnage leginkább az EDM, rap és trap műfajában mozog otthonosan. Tavalyi nagy dobása volt a WDYW és Toca kislemezek, élőben a Sziget Fesztiválon is elég erős hangulatra lehet számítani tőle.

TroyBoi igazi kakukktojás a jelenlegi könnyűzenei szcénában: a multi-instrumentalista zenész saját stílusát nemes egyszerűséggel csak „My Style”-nak hívja, és nem is véletlenül. Érdemes figyelni legújabb munkáit, a Szigetre is biztosan tartogat jó pár meglepetést.

Kulcsszavak: , , , , , , , , , ,