Édesszájúak paradicsoma: Siófok

Top cukrászdák nyíltak Siófokon és ezt már nem csak a közönség gondolja így. Hivatalosan is az ország legjobb 10 vidéki cukrászdája közé választották az egyedi ízekkel csábító Villa Grétát, amely nincs egyedül ebben a sorban. Különleges, csak természetes anyagokat használó és klasszikus, patinás cukrászdát is rejteget a Balaton legnagyobb üdülőhelye, Siófok.

Magyarország legnívósabb gasztronómiai kalauza, a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz idén a vidéki cukrászdákat is értékelte. Ebben a kategóriában a tíz legjobb között szerepel a siófoki Villa Gréta. A cukrászdát egy nagykőrösi házaspár, Szilágyi Ágnes és Lajos nyitotta a Petőfi Sétányon. Mind a harminc sütemény saját fejlesztésű, a tulajdonosok úgy gondolják, hogy a hagyományos édességeket máshol is meg lehet kóstolni, ezért inkább újdonságokkal kísérleteznek. Szilágyi Lajos azt mondta, hogy az ismert torták közül a Dobostorta az egyetlen, amit megtartottak az eredeti recept alapján, mert az neki is nagy kedvence. A tulajdonos szerint a karamellás-kókuszos desszertjüknek köszönhető, hogy ilyen előkelő helyre kerültek a vidéki cukrászdák rangsorában. A Villa Gréta a nyárra 32 féle fagylalttal készül. A hűs édességnél megtartják a régi ízeket, de különlegességeket, például málná s grillázst vagy zserbó fagyit is lehet náluk kóstolni. A Szilágyi házaspár hisz abban, hogy a kreativitás végtelen a cukrászatban is, így folyamatosan kísérleteznek új ízekkel, fejlesztik az újabb és újabb finom falatokat.

Az édesszájúak másik siófoki zarándokhelye a Café Melba. Az tulajdonosok a nagymama sütireceptjeit és a New York Kávéházban szerzett tapasztalatokat ötvözve kiváló minőségű süteményeket készítenek. Kizárólag természetes alapanyagokat használnak, legyen szó piskótáról vagy eperkrémről. A legnépszerűbbek itt a krémes torták és desszertek, de igazi olasz fagylaltot is felszolgálnak az olasz kávé mellé.

A balinéz hangulatú Mala Garden tőszomszédságában üzemelő Mandara Caféban minden nap más sütemény kerül a pultba. Étlap nincs, látvány alapján lehet kiválasztani a finomságokat. Itt a Centrál Kávéház egykori cukrásza a desszertfelelős, aki újhullámos tortákkal, nagyon krémes krémessel vagy belga csokitortával várja a vendégeket. Minden diétás örülhet a választéknak, mert a napi kínálatban mindig megtalálható cukor-, glutén- és laktózmentes édesség is, amelyeket datolyával édesítenek.

A klasszikus hangulatot és ízeket Siófokon a Dinasztia Cukrászda képviseli. Három generáció óta foglalkozik cukrászattal a családi vállalkozás, üzletük a város egyik legszebb parkjában a Millenium-parkban kapott helyet.

Bár a Balaton-parti büfék palacsintái, a jégkása vagy a vattacukor valószínűleg soha nem mennek ki a divatból, aki édességre vágyik, annak érdemes kipróbálni ezeket a hagyományostól eltérő cukrászdákat is. Ezen a téren is igaz tehát, hogy Siófokon “Itt kezdődik a Balaton”.

Siófok 2018-ban egész évben ünnepel, hiszen éppen 50 éve nyilvánították várossá. A húsvéti hétvége például hatalmas fesztivál hangulatban telik majd, ekkor rendezik meg a Húsvéti Nyuladalom rendezvényt, amely március 30-án kezdődik és tart végig az egész húsvéti hétvégén. Érdemes megnézni a programokat, szombat este például a Republic lép fel, vasárnap pedig előbb Gryllus Vilmos, majd utána közvetlenül egy hatalmas 4 órás partyt rendez Gönczi Gábor és a Smile Rock Circus, de még ezzel sincs vége, az estét a 30Y koncertje zárja.

Kulcsszavak: