Soproni köztéri szék-szobrokat kapnak a VOLT sztárjai

Sum 41

Skrillex, Iggy Pop, Faith no More, Snow Patrol, Chase & Status, Simple Plan, Röyksopp, és még tucatnyi világsztár… Felsorolni szinte lehetetlen a 20. VOLT Fesztivál idei kínálatát. Velük ezentúl nemcsak a VOLTon, de Sopron belvárosában is találkozhat a nagyközönség. A szervezők által életre hívott “Sopron, a Csillagok Városa” projekt nyitóeseményén – egy héttel a VOLT Fesztivál előtt Moby, a The Prodigy, a Thirty Seconds to Mars és Ákos szobor-székét avatták fel, de még idén világsztárokhoz köthető újabb alkotások egész sorával gazdagodik majd a Hűség Városa. A jubileumi VOLT kerek egy nappal korábban indul.

Sum 41

Sum 41

Idén már 20. alkalommal irányul a megszokottnál jóval nagyobb hazai és nemzetközi médiafigyelem Sopronra. Június 26-án ugyanis huszadszorra nyitja meg kapuit Magyarország legnagyobb vidéki kulturális eseménye, a VOLT Fesztivál.

A VOLT két alapítója, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert évekkel ezelőtt úgy gondolta, szervezőként tennének valamit azért, hogy Sopron izgalmas, új színfoltokkal gazdagodjon és az évek során az eddiginél is vonzóbb turistacélpont legyen. Pár éve a VOLT Fesztivál fővédnöke, Szájer József elnökletével hozták létre a Csillagok Városa non-profit Kft-t., amelynek első, igazán látványos eseményeként június 19-én négy szobor-széket, ef. Zámbó István alkotásait avatták fel a soproni Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ előtt.

“A VOLTra látogató világsztárok közül jelképesen eddig ötnek ajándékoztunk 1-1 igazán impozáns szék-szobrot. Az átadási ceremónia során a sztárok beleültek a saját székeikbe, majd dedikálták azt és természetesen közös fotók is születtek. Kezdeményezésünket Sopron város vezetése is lelkesen fogadta, a tervünk ugyanis az, hogy idén már 10-15, az évek során azonban akár több száz színes szék köszönjön vissza a város számos pontján. Ezek kivétel nélkül olyan alkotások lesznek, amelyeket jelképesen világsztároknak ajándékoztunk, a fellépők a helyszínen érintkeztek velük, így a rajongók minden bizonnyal szívesen keresik majd fel kedvenceik vasból készült bútorait.” – avat be a Csillagok Városa koncepciójába Lobenwein Norbert.

Prodigy

Prodigy

Ahhoz, hogy a szobrok elkészüljenek, természetesen támogatóra is szükség volt. A 2011-es alkotások elkészítését a VOLT Fesztivál fő támogatója, a Telekom segítette.

“A mai napon Moby, a The Prodigy és a Thirty Seconds to Mars székei mellett Ákosnak ajándékoztunk egy köztéri széket. Eddig ezt a hármat avattuk fel, de ugyanez a sors vár még többek között a Sum41 és Paul Kalkbrenner székére. Az idei VOLT fellépői küzül nyolcnak ajéndékozunk még az eddigiekhez hasonló székeket: Iggy Pop, a Snow Patrol, a Faith no More, a Chase & Status, Skrillex és a Simple Plan is szerepel a listánkon. Ha minden jól megy, ősztől már közel 15 ilyen alkotás díszíti majd Sopron közterületét.” – tudtuk meg a sajtótájékoztatón Fülöp Zoltántól.

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere örömmel fogadta a kezdeményezést, hiszen a VOLT Fesztivál és Sopron neve mára igazán összeforrt. Mint mondta, a fesztiválon túl a szervezők szinte minden évben valamilyen meglepetéssel kedveskednek a városnak, ezért is fogadtuk örömmel, hogy Sopron közterein egy új, fiatalos, az itt élők és a turisták számára is érdekes látványossággal gazdagodunk.

Kulcsszavak: