Utcaszínház, tánc, zene és vígalom a Szigeten

 

Blaas of Glory

Blaas of Glory

Soha ilyen gazdag tárháza nem vonult még fel a színházi és cirkuszi produkcióknak, mint a jubileumi Szigeten. Egyetlen nap sem telhet el színházi darab nélkül és az idén még az is elmondható, hogy a világ minden tájáról érkeznek sétáló mutatványok is, a Salamon-szigetektől Indiáig, Angliától Szlovákiáig, Oroszországtól Lengyelországig. A fesztivál minden napjára jut zenés, bábos vagy óriás szerkezeteken tovaguruló látnivaló, keresni se kell, járnak-kelnek és mulattatnak mindenfelé.

A Porondszínházban már a mínusz egyedik naptól, azaz augusztus 6-tól láthatóak a színházi darabok. A mínusz egyedik napon például a Magyar Teátrum Társaság Cseh Tamás emlékestet mutat be Bereményi Géza rendezésében s a szereplők közt ott lesz Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Für Anikó, Kállói Molnár Péter és sokan mások. A nulladik napi színház pedig aLa Mancha lovagja, a Magyar Teátrum Társaság és a Jókai Színház bemutatásában. Különleges színházi produkció, igazi csapatmunka: artisták, zenészek, színészek, táncosok egy porondon, cirkuszi és színházi tér, valóság és álom elegye.

A többi napon is a show-é lesz a főszerep. Itt van rögtön az angol cirkuszi társulat, a Circo Rum Ba Ba, amely mi mással foglalkozna szívesebben, mint az olimpiával. A mulattatók ókori olimpikonok, Leónidász és Hermogenész bőrébe bújva a történelem első olimpiára készülnek, i.e. 328-ban. Fél szemmel mindig egymást figyelik miközben melegítenek, de még így is jut idejük mesélni ógörög nyelven korábbi győzelmeikről az őket csodáló tömegnek az első és a második napon.

 

Szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap belehallgathatunk a Salamon szigetekről – kizárólag bambusz hangszerekkel – érkezett Narasirato törzsi zenéjébe. A melanéz utcazenével az OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad mellett találkozhatunk majd a legtöbbször.

Az olimpia mellett Anglia leghíresebb ténye az esős időjárás, amelyet a második naptól fogva egy egyedi, az Esik című színdarabban lesz látható a British Event Theater előadásában. A társulat utcaszínházi előadásaikban a humorral ötvözik a látványos és eredeti képi hatásokat. További látványos produkció fantasztikus bábfigurákkal játszó Pickled Image Nem félünk a farkastól! (The big bad wolf) című bábjátéka lesz. A farkassal – aki nem is olyan gonosz és rossz fiú, mint a mesékben híresztelik róla – minden délután összefuthatnak majd a nézők.

Az utakon a francia Compagnie Pipototal két forgó, pörgő, csilingelő, furcsa járgánnyal cikázik majd. Philippe Geffroy őrült szerkezeteit a Compagnie Pipototal artistái működtetik, akik minden este hatalmas utcaszínházzal várják a nagyérdeműt.

További különlegességgel szolgál az Indiából érkezett Dil Mastana csoport. Az ősi zenei tradíciókat megtartó repertoárjuk tökéletes harmóniában mutatja be az indiai radzsasztáni énekek tekervényes dallamait, mely Ábrahám Judit táncával válik kerek egésszé.

Mindeközben szintén Angliából galambok érkeznek a Circii cirkusszal, Galamb úr és Galamb asszony látványosan csipeget majd mindenfelé.

A hétvégén feltűnik egy fúvós zenekar, a Blaas of Glory, de amit játszanak valahogy más, mint amit furulyán, klarinéton, fuvolán szoktak.  A holland csapat a kemény rock lényegét ülteti át fúvósokra, kiegészülve bendzsóval, harmonikával, akusztikus gitárral, pergődobbal és természetesen mosótáblával.

A tánc sem maradhat ki a széles repertoárból, ezért Bloco X nyers energiájával, szenvedélyességével, vad, lüktető ritmusviharával érkezik a Szigetre, hogy elhozza magával a Samba őrületet. Ez egy nemzetközi samba projekt, amely 100 válogatott dobossal Európa 14 országából, köztük Magyarországról jön össze. Az együttes évente csak háromszor áll össze, ebből egyik idén is a Sziget.

Kulcsszavak: , ,