A Hegy’ csúcsa: zárónapi hangorgia

A Biohazard pénteken legyalulta a Tisza-partot: Billy Graziadei a színpadállványon fejjel lefelé lógva gitározott, közönséggel pacsizott, és akkora őrületet kavart, amit a jelenlévők biztosan sosem felejtenek majd el. A saját koncertjére a brit Skindred buliján alapozott, és lenyomott velük egy közös számot. A két csapat ezután az ezrek által követelt és várt, már másfél napja Tokajban fesztiválozó Suicide Silence-szel afterezett a backstage-ben. A finn Sonata Arctica a közönség után a marhapörköltet szerette a legjobban, a 30Y hatalmasat zenélt, és többek közt a Bёlga, a The Carbonfools, a Beatrice, a Depresszió és az Anima Sound System is pörgette a hegyaljásokat. Ma az Enter Shikari, a Kiscsillag, az elektronikus zenei alapvetés Stereo MCs, a Copy Con, a Kerekes Band, a Hősök és Akkezdet Phiai is érkeznek a Borsodi Hegyalja Fesztiválra. Az Ökoteátrumba jön az Occupy Hungary és Steve Jobs szellemét is megidézik, az ország legjobb trialosai pedig magasraugró versenyen mérik össze ügyességüket a Hegy’ Extrém Sportparkban.


Billy Graziadei péntek este azokat is Biohazard-rajongóvá tette, akik eddig nem tudták, hogy milyen jó tud lenni a HC, a hip-hop és a heavy metal elegye. A másfél órás zenés testedzés előtt az énekes-gitáros, aki, mielőtt fellépett volna az egyik nagyszínpadon, még egy másik felé vette az irányt: az új albummal érkező Skindred fellépésébe becsatlakozva elénekelt egy számot Benji Webbé-kkel. A Biohazard ezután már nem szórakozott bemelegítéssel: színpadra lépésük pillanatában már döngtek a deszkák, a tömeg azonnal hullámzani kezdett. A frontember a második számnál leszaladt a színpadról, hogy pacsival üdvözölje a fanokat, később pedig annyira belepörgött a hangulatba, hogy a színpadi állványra mászott, ahonnan aztán fejjel lefelé lógva tépte a húrokat. A két csapat, a ma fellépő Suicide Silence tagjaival együtt hajnalig partyzott a színpad mögött, végigkóstolva a világörökségi táj jobbnál jobb borait. A Sonata Arctica nem csak a fellépést élvezte: a finnek, miután belekóstoltak a Borsodi Nagyszínpad mögött készült marhapörköltbe, egyszerűen nem bírtak ellenállni az ízeknek, fél bográcsnyit ettek meg a Hegy’ gasztokülönlegességéből. A pécsi 30Y-t a lelkes hegyaljás közönségben most rengeteg városuk-beli is köszöntötte, a Bёlga rajongói nem csak a csapat fellépését táncolhatták végig, de a csapat zenei agyával, Titusszal köszönthették a reggelt is az InMedio Barnál. A Beatrice koncertjén ezrek énekelték Nagy Feróval a Pancsoló kislány szövegét, és zúztak a Depresszió zenéjére. A The Carbonfools, az Anima Sound System, az angol Evil Nine és Ludmilla pedig tettek róla, hogy a Borsodi Malátabár folyamatosan teltházzal dübörögjön.

Ma két olyan, keménydallamokkal operáló csapat is érkezik a Hegyaljára, akiket hónapok óta egyre erősödő szívdobogással vár több ezer rajongó. Ráadásul mindkettő friss számokat hoz Tokajba a fesztiválozóknak. A brit Enter Shikari, az a Flash Flood of Colour című albumot, a kaliforniai Suicide Silence a The Black Crown-t mutatja be ma a magyar közönségnek. Utóbbi csapat tagjai este negyed hétkor közönségtalálkozón várják a rajongókat. A Borsodi Nagyszínpadon a Skafunderz, a Punnanay Massif, a Kiscsillag és a Brains után ma végre itt lesz az az elektrocspat, akik Connected című szerzeményükkel a hallhatatlanság zenei nagykönyvébe magát beíró Stereo MCs, akik új albumuk számait is bevetik, hogy gigantikus tánctérré változtassák a fesztiválterületet. Napfény árad majd a hangfalakból a Copy Con koncerten, a Kerekes Band megállás nélküli táncot ígér, a Hősök és Akkezdet Phiai rímbe szedik az igazat és a valót, a tavaly megismert olasz Helia pedig a fesztiválozók kérésére újra játszik a Borsodi Hegyalja Fesztiválon. A Villon Trio a Tegyél fel a nagyszínpadra! verseny nyerteseként ma bemutatkozhatott a fesztivál közönségének.

A Hegy’ Karriergyárban ma kiderül, hogyan lehet sikeresen én-márkát építeni, azaz a sikeres élethez kapnak útmutatást a sátorba betérők. Az Ökoteátrumba érkezik az Occupy Hungary is és Steve Jobs szellemét is megidézik itt. Belépők a helyszínen várhatók, az utolsó napot kihagyni javíthatatlan hiba lenne!

Kulcsszavak: , ,