85 ezren buliztak a Hegyalján

A Stereo MCs élő buliján több generáció táncolt együtt, az Irie Maffia és Akkezdet Phiai együtt léptek színpadra, a legjobban várt bandák, a Suicide Silence és az Enter Shikari pedig elvegyültek a fesztiválozók között, együtt buliztak a hegyaljásokkal. A szombati zárónap bőven vasárnap reggel ért véget, a fesztivált táncolva búcsúztató hegyaljásokkal. Idén, tavalyhoz hasonlóan 85 ezren döntöttek úgy, hogy a tokaji zenés nyaralást választják, köztük több ezer pécsi és kassai fesztiválozóval.


A Suicide Silence már csütörtök óta Tokajban volt: saját koncertjükre készülve rengeteg más együttes fellépését megnézték, és együtt buliztak a fesztiválozókkal. Az kaliforniai metálcsapat után színpadra lépő Enter Shikari tagjait is elkapta a fesztiválhangulat, a stílusteremtő brit zenészek hajnalig a hegyaljásokkal Furmint-fröccsöztek.

A Borsodi Nagyszínpad előtt összegyűlt ezrek a Stereo MCs sodró-lüktető, rockot az elektroval kiváló arányban keverő, élő zenéjére táncoltak, és kétségtelenül létrejött az a kapcsolat – a zenekar és a közönség közt is – amiről a brit banda a leghíresebb, Connected című dalában énekel. Az elektro-ikon csapat előtt a Kiscsillag fénye ragyogta be a tokaji éjszakát, majd a Brains ütemeit vette át a fesztiválozó tömeg. Az ország egyik legjobb fesztiválzenekara, az Irie Maffia az Akkezdet Phiaiaval közös számukkal indított, a Punnany Massif rapjét a fesztiválozók sokasága egy emberként élvezte. A Copy Con elhozta a Tisza partjára Jamaicát, a Hősökkel együtt énekeltek a bulizók, a táncért a Kerekes Band, Szabó Balázs Bandája és a Stamina MC-vel érkező Black Sun Empire is felelt.

4 + 1 nap

Idén először hivatalos 0. nappal, a hegyaljai zenekarokkal nyitott a Hegy’: a zenés beköltözés megadta a fesztivál kezdőívét, ami innentől egyre feljebb szaladt. Szerdán a tokaji borokba azonnal beleszerető Alphaville kanyarított nagyot, a zenében és énekesnőjét tekintve is kemény és dögös Arch Enemy szétszedte a színpadot, a Borsodi Malátabárból pedig túlcsordult az Engine-Earz zenéjére partyzók tömege. A második napon Everlast adott különleges, akusztikus koncertet: másodmagával a színpadon, gitárral a kezében vont szinte tapintható energiaburkot a Hegy’ köré. Utána a Parov Stelar Band mutatta be új albumát a magyar közönségnek, a Pendulum pedig DJ settel búcsúzott a hegyaljásoktól. Pénteken a finn Sonata Arctica kóstolt bele a magyar gasztronómia legjavába: koncertjükre a színpad mögött, bográcsban készült marhapörköltből nyertek energiát. Ami ezután jött, az maga volt a fesztiválforradalom: a Biohazard-frontember Billy Graziadei szó szerint fejre állította a Tisza-partot: a színpadállványon, fejjel lefelé lógva tépte a húrokat, de a saját koncertje előtt még a Skindredhez is átszaladt a másik nagyszínpadra, hogy eltoljon egy közös számot a brit ragga-hip-hop-metal bandával. A 13. Borsodi Hegyalja Fesztivált többek közt a 30Y, a Kowalsky meg a Vega Big Band Special, a Danko Jones, a Hatebreed, a Broken Note, az Exodus, a Nemjuci, a Péterfy Bori & Love Band, a Csík Zenekar és az Ektomorf fellépése és a pénteken felállított AXE Együtt Tusolási világrekord is emlékezetessé tette a 85 ezer fesztiválozó számára.

Az idén debütáló, Európa-szinten egyedülálló Hegy’ Karriergyárban a fesztiválozók a bulik, koncertek előtt a jövőjüket állíthatták sínre: több százan próbálták ki magukat állásinterjúkon, kaptak karriertippeket, és ismerkedhettek meg bátor vállalkozók sikertörténeteivel. A vendégül látott két város, Pécs és Kassa lakói közül több ezren fogadták el a Hegyalja meghívását, és élvezték ingyen a világörökségi környezetben megtartott fesztivál minden pillanatát.

Kulcsszavak: , ,