Újabb 21 név a Balaton Soundon

 

Újabb huszonegy fellépőt sorakoztattak fel a Balaton Sound szervezői, köztük – az eddigi kínálathoz hasonlóan – nagyszínpadok legnagyobb DJ-i és egyedi hangzású, kísérletező producerek egyaránt feltűnnek a névsorban. Jön a világ egyik legkeresettebb DJ-producere Avicii, itt lesz a piszkos szájú hip-hop és R&B guru, Cee Lo Green, az ikonikus holland DJ, Fedde Le Grand és sokan mások. Európa legjobb közepes méretű fesztiválja iránt még az eddiginél is nagyobb az érdeklődés – állítják a szervezők – és ezt várhatóan csak fokozni fogják a most közzétett új nevek, akik közül több előadó előkelő helyen szerepel a Sound közönségének kívánságlistáján.

A Balaton Sound szervezői szerint az eddig bejelentett nevek mellett az European Festival Awards díja is szerepet játszhat abban, hogy külföldön és itthon mostanáig minden eddiginél többen vásárolták meg a bérletüket a fesztiválra. „A mostani húsz név bejelentése után még nagyobb érdeklődésre számítunk, ami egyértelműen azt jelzi, hogy érdemes minél előbb megváltani a jegyet a fesztiválra azoknak, akik biztos helyet szeretnének majd Zamárdiban. A jegyek idehaza és Európa-szerte a megszokottnál is jóval nagyobb ütemben fogynak, a kedvezményes időszak pedig április közepéig érvényes” – állítja a két főszervező, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert.

Avicii

Szinte minden igazi slágert svédek írnak, de közülük is az egyik legnagyobb slágergyáros és jelenleg a világ egyik legkeresettebb DJ-producere Avicii. Nem véletlenül, Avicii még a havas Lappföldön is tűzforró bulit hozna össze, hát még júliusban a zamárdi strandon. Aki tavaly ott volt a fellépésén a Soundon, az biztosan újra eljön, aki lemaradt, most pótolhatja.

Az ötszörös Grammy-díjas teltkarcsú, piszkos szájú hip-hop és R&B guru, Cee Lo Green jelenleg az USA egyik legkreatívabb slágergyárosa, nem mellesleg pedig kivételes torkú énekes. Slágerei folyamatos rotációban pörögnek minden magára adó poprádióban, a Fool For You, a Fuck You vagy a Crazy csemege lesz tőle, és megabulit ígér a balatoni nyárban.

Aki még nem találkozott Fedde Le Grand nevével, az valószínűleg nem hallott még elektronikus zenét. A holland DJ minden díjat besöpört már, legyen szó DJ Mag szavazásról vagy a miami International Dance Music Awards-ról, legutóbb egy Coldplay átirattal, a Paradise remixével bűvölte el a zenerajongókat. De nem csak a díjak és a slágerek miatt ikonikus DJ, hanem azért is, mert mindent tud a partykról és arról, hogyan kell felejthetetlenné tenni egy estét a legmenőbb klubokban.

Solomun, a délszláv felmenőkkel rendelkező, Németországban élő house DJ egyszerre tud vicces, kreatív és egyedi slágereket gyártani sorozatban, nem csoda, hogy kapkodnak utána a kiadók és a partyszervezők. Mindenképpen meg kell nézni, mert ezt a kreativitást és egyedi világot nemcsak a számaiba tudja átvinni, hanem az egyik legjobb turné specialistának is tartják, a Rio Music Conference-en csont nélkül vitte el a 2012 legjobb turnéjának járó díjat, de a brit MixMag is a tavalyi év legjobb DJ-jének választotta.

Loco Dice-t, a hip-hopból a tech house stílusba dezertált német DJ-t, zenészt és producert nagyon sokan kérték a Sound rajongói közül, így három év után újra Zamárdiban bulizhatunk vele és várhatóan egy improvizatív, kiszámíthatatlanul változatos, de garantáltan minőségi progresszív techno szettel teszi felejthetetlenné a fellépését.

Minden évben vannak party királyok, akik mindenhol képesek a maximumig fokozni a hangulatot. Ebben a témában az utóbbi két évben a görög származású DJ és producer testvérpár, Dimitri Vegas & Like Mike ül a trónon. Eksztatikus electro house indulóikra simán végigugrálsz pár órát és csak utána veszed észre csodálkozva, hogy nem érzed a vádlid. Kemény estére készülhetünk Zamárdiban is.

Élő produkcióval érkezik a Balaton-partra Kieran Hebden, az elektronikus zenei élet egyik prominens alakja. A Four Tet a jazz, a hip-hop, a posztrock, a pszichedelikus műfajok és a kísérleti zenék világában egyaránt járatos brit géniusz legrégebben futó, nemzetközi hírű, a kritikusok által egységesen imádott elektronikus zenei projektje, melynek hihetetlenül izgalmas, összetett és egyedülálló zenei világával csupán a felszínes hallgatás révén nem könnyű azonosulni.

Curtis Alan Jones, alias Green Velvet utánozhatatlan chicagói elektronikus zenészlegenda, énekes és producer kivételes érzékkel választja ki az extrém és bizarr hangzásokat. Szettjeit mégsem lehet otthagyni, pontosan tudja és érzi, hogy mire fogékony a közönsége. Bár az egykor fékezhetetlen, neonzöld hajú techno punk mára még mindig bizarr, de valamivel letisztultabb és higgadtabb partykat vezényel le, ez inkább hozzáadott a zenéje minőségéhez, mint elvett belőle, a Sound egyik idei csemegéje lehet a fellépése.

Seth TroxlerAmikor az elektronikus zene két alap stílusa, a detroiti house és a berlini techno találkozik, akkor nagy dolgoknak kell történnie. A sokáig Berlinben élő detroiti DJ, Seth Troxler erre az élő bizonyíték, aki, hogy még színesebb legyen a kép a brit stílusok hatásait is magába szívja, amióta két évvel ezelőtt Londonba költözött, és ő is hozzájárult ahhoz, hogy a brit fővárosban újra menő a techno. És sokak kívánságára két év után újra menő a Balaton Soundon is.

A Nervo két kihívóan megnyerő szépségű és tehetséges ausztrál DJane, producer formációja. Miriam és Olivia Nervo, a kortárs elektronika két legbefolyásosabb múzsája látványos és mindenkiből a maximumot kihozó show-val először csavarja el a hazai közönség fejét a Soundon.

Lengyelországban született Magda, a Berlin-Detroit tengelyen komoly nemzetközi karriert befutó elektronikus zenész, producer és kiadótulajdonos, a minimal techno királynője. Hűvös, drámai hangokból, ridegen lüktető basszusfutamokból felépülő zenéi sötét, monolitikus szépségek, melyek bevallottan a klasszikus detroiti techno hagyományaiból nyerik erejüket.

Érkezik Zamárdiba Hernán Cattáneo, az argentin DJ- és producerzseni, kiadótulajdonos, a latino house királya, az elektronika Maradonája. Több mint három évtizede van a pályán, ezalatt ő lett hazája, Argentína nemzetközileg legmagasabban jegyzett elektronikus zenésze: munkáival a műfajért rajongók százezreit babonázta meg, és több e-zenei nemzedéket inspirált.

Todd Terje a legelvetemültebb norvég forma, akit valaha keverőpult közelébe engedtek. Vállaltan excentrikusabb anyagokat gyárt, mint bárki az északi szuperalternatív zenei színtéren, de nála szexibb, viccesebb és töményebb diszkót előállítani szinte lehetetlen. Meglátjuk a nyáron.

Hamburgi elektronikus zenész, producer, DJ Koze a német klubok világának ismert és közkedvelt figurája, számos sikeres, sokszínű zenei projekt irányítója, aki sok, hozzá hasonlóan befutott pályatársával hasonlóan a hip-hop felől érkezett az elektronikához.

ScubaA hosszú ideje Berlinben élő és alkotó, hihetetlenül termékeny brit elektronikus zenész, DJ és producer, Scuba saját kiadóján keresztül évek óta teríti a színvonalas, sok más e-zenei stílust integráló, organikus techno anyagokat. Eddig három nagylemeze jelent meg, legújabb nagy volumenű munkája a Personality komoly kritikai sikert aratott.

Szintén a Sound vendége lesz tINI, Németország első számú női house és techno előadója, a fantasztikus képességű DJane, Loco Dice felfedezettje. Neve nemzetközi partikörökben jól ismert, mivel rendszeresen szettel bolygónk leghangosabb buliközpontjaiban.

Gary Beck keményvonalas, száguldó, mégis innovatív, formabontó, merész kísérleti elemek bevonásától sem elzárkózó techno anyagai révén lett az elmúlt években nemzetközi sztár, aki ma már a világ legnagyobb klubjaiban, partijaiban és fesztiváljain lép a keverőpult mögé. Nem hiányozhat a Soundról sem.

Jön Doctor P is, akinek zenéje kiszámíthatatlan, agresszív, robbanékony és extra variábilis, rajongóinak száma a virtuális közösségi térben a félmilliót is meghaladja.

Funtcase olyan mutatványokat nyom a keverőpult mögött, mintha minden nanoszekundumban belecsapna egy háromszázezer amperes villám, ami nem csoda, hiszen cuccai a legsúlyosabb dubstep anyagok közé tartoznak. Funtcase MC Skydroval érkezik a Soundra.

Igazán üdítő, a balatoni naplemente fényeihez és hangulatához illő, autentikus programmal szerez meglepetést egy igazán különleges fellépő, akinek a neve összefonódott a világ legcsodálatosabb partiszigetével, Ibizáéval és annak legendás bárjával, pontosabban annak zenei kiadványaival, a milliókat megszédítő Café del Mar-szériával. Ő Bruno From Ibiza.

Idén a Balaton Soundon készül hangfoglalásra Hollandia legmenőbb elektro párosa, Thijs van der Klugt és Bart Possemis, azaz a Baskerville. Gyakran kalandoznak a breakbeat, a techno, a drum’n’bass, a dreampop, sőt még a hiphop és a metál világában, fellépéseiken gyakran egy komplett zenekarral rombolnak, így lesz ez a Balaton Soundon is.

 

Annak, aki nem tud várni júliusig, íme egy kis előzetes:

Kulcsszavak: , ,