A Cappella Fesztivál: dalok fentről és lentről

Észak és dél, Skandinávia és Afrika vokális zenéje lesz az idei A Cappella Fesztivál középpontjában. A fesztivált  június 17-19. között a Várkert Bazár Öntőház udvarán rendezi a tavaly a WOMEX-et is Budapestre hozó Hangvető. A II. Budapest A Cappella Fesztivál idén a Dunapest kortárs összművészeti rendezvénysorozatnak is része.

Lenyűgözően változatos programmal jelentkezik a Budapest A Cappella Fesztivál: finn és svéd lánykvartettek, zimbabwei és burkina fasói produkciók mellett bolgár és grúz együttesek is fellépnek a rendezvény, amelyen a műfaj hazai legjobbjai közül a Full Moon-t és a Jazzationt is láthatja a közönség.

tavasz_cintanyer

Egy izgalmas lemezbemutatónak is helyt ad rendezvény: a beatboxot a népi éneklés hagyományaival és az urbánus ütemekkel ötvöző, elbűvölően extravagáns énekesekből álló finn női vokálegyüttes, a Tuuletar friss lemezét mutatja be a hazai közönségnek a Budapest A Cappella Fesztiválon. A finn lányok pár éve a dán királyi zeneakadémián találkoztak, s lettek elválaszthatatlan barátok. Közösen dolgozták egyedi stílusukat, amit a “vokális folk hop” címke fejez ki a legjobban.

szolo_barack

Mellettük a Kongero a svéd, az Abagar az észak-trákai, Vusa Mkhaya együttese a dél-afrikai isicathamiya, az Alaverdi férfikvartett pedig a tavaly már a WOMEX-en megismert grúz polifónia hagyományát adja elő. A zárónap sztárvendége pedig Mamadou Diabate. Az Ausztriában élő burkina fasó-i Diabate Xilofon-szerű hangszerén, a 13. századig visszanyúló történetű balafonon eleveníti meg a Sambla és Tusia zenei hagyományokat és saját szerzeményeit. Mamadou Diabate vasárnap a Romengo-val lép fel, akikkel egy kalkuttai fesztiválon kötött barátságot. Ez az első alkalom, ahol Diabate közösen együtt játszik a magyarországi oláh cigány zene nemzetközi hírű zenekarával.

A fesztiválra jegyek még kaphatók, ráadásul elővételben kedvezményesen: a fesztivál kezdetéig a pénteki, szombati napra 2000, vasárnapra 1000 forintért, míg a bérlet elővételben a három napra 4500 forintba kerül.

A Budapest A Cappella Fesztivál támogatói: a Nemzeti Kulturális Alap, a Várkert Bazár, Dunapest, a Skandináv Ház, a Bolgár Kulturális Intézet, a Finnagora, az Osztrák Kulturális Fórum és az Appeninn Holding Nyrt.

Kulcsszavak: , , , ,