Nu Forms Fesztivál – élménybeszámoló

Wilkinson_nu_forms

Június 30. és július 2. között került megrendezésre az első Nu Forms fesztivál az ausztriai Wiesenben. A fesztivál zenei témája csakis a drum’n’bass stílusra koncentrálódott, azon belül viszont mindenféle irányzat képviseltette magát. Kezdve a liquid-esebb dnb-től a zúzós neurofunk-ig.

A fesztiválhelyszín egyik érdekessége, hogy ez egész nyáron működik és vendégül lát mindenféle koncertet és közönséget. Azt tapasztaltuk még, hogy rengeteg magyar is dolgozott ezen a fesztiválon. A kezdeti bemelegítő nap után, amikor még csak egy színpadon voltak fellépések, a második napon igazán belemerültünk a bulizásba. Pénteken már este 8-kor a brazil Marky nagyszínpados fellépésébe csöppentünk bele. Végig azt a stratégiát követtük, hogy ingáztunk a két fő színpad között, tehát utána következett a kanadai René Lavice, akinek imádtuk a 2013-as Insidious albumát, erről is pörgött jó néhány partysláger

Maduk_nu_forms

Majd következett a Liquicity egyik legfényesebb csillaga, Maduk. Aki különböző régebbi slágerzenék drum’n’basses mixeit pörgette meg a neki fenntartott 1 órában, ilyen volt például Fatboy Slim – The Rockafeller Skank örökzöldje. Utána következett Calyx & TeeBee párosa – utóbbinak köszönhető, hogy igazán megszerettem a dnb stílust. Ők leginkább a legforróbb, új albumukról az 1×1-ről pörgettek zenéket, de előhúzták néhány régi slágerüket is. Éjféltől kezdett DC Breaks párosa, akik szerintem mostanában a legjobb élő fellépéseket produkálják a szcénában. Most sem hazudtolták meg magukat és hatalmas partyt csaptak. Utána még pörögtünk a nagy öregek, Ed Rush és Optical neurobombáira, de a hosszú hazaút miatt inkább már kifelé vettük az irányt a fesztiválról.

hybrid_minds_nu_forms

A szombati napon, ha lehet még korábban érkeztünk, hiszen este 6-kor már Hybrid Minds és barátai zenéltek a nagyszínpadon. Mostanában nagyon mozgolódnak a srácok és egy saját kiadót is alapítottak. Ez az élő vokállal kiegészült fellépésük nagy benyomást tett ránk és szerintünk jó úton járnak. Meg is telt a nagyszínpad előtti terület. Barátainkkal még takarót is vittünk, hogy minden pillanatát kellemesen éljük meg a fellépésnek. Utánuk következett Dub Phizix & Strategy, akiknek a stílusa eléggé elütött az előző fellépőktől, talán nem volt szerencsés ide betenni őket, mert így kb. ki is ürült a nagyszínpad előtti terület. Mi is inkább átmentünk Rockwell fellépésére, de ekkor már eléggé gyülekeztek a viharfelhők, ezért még mielőtt leszakadt az ég, kinéztünk a Sun and Bass stage-re, ahol Ulterior Motive húzta a talpalávalót a nagyérdeműnek óriási villámoktól kísérve. Utána a szervezők be is szüntették ezt a színpadot, mert a viharfelhők csak nem akartak eltűnni Wiesen fölül. Mi is inkább eső és szélvédett helyet kerestünk magunknak a további bulizáshoz, de előtte még haraptunk valamit. A száraz zsemlébe tett vékony húsdarabért és a karika paradicsomért azonban nem érte meg a 4 eurós ár. Majd ahogy az várható volt, le is szakadt az ég. Így Icicle, Dimension és Goldie fellépését a háttérből figyelgetve élveztük végig. Ahogy gyengülni kezdett az eső, úgy döntöttünk, hogy áttérünk a nagyszínpadra és meghallgatjuk Sub Focus előadását. Nem is kellett csalódnunk. Szerencsére több régi és új slágerével pörgette meg a közönséget.

sub_focus_nu_forms

Utána következett Wilkinson, aki Andy C-vel cserélte el az időpontját utóbbi repülőjének késese miatt. A britek jelenlegi talán legforróbb dj/producere is odapörkölt a közönségnek, de mivel őt idén már többször hallottuk, inkább áttértünk a másik színpadra, ahol beindult a neuro henger és meg is telt a sátor valamint környéke. Mindenki erősen bólogatott az ütemes zenére. Andy C is megérkezett és 1 óra körül belekezdett a fellépésébe. Nagyon vártuk a fellépését, de most valahogy nem passzolt a mixe a hangulatunkhoz, így inkább visszatértünk The Prototypes bemutatójára. A srácok nagyon odatették magukat és a legjobb partyt dobták össze a hétvége során. Majd következett volna a The Upbeats, de sajnos nem került sor a fellépésükre, helyettük a Bad Company zárta az estét számunkra, mert elindultunk vissza Sopronba, de reméljük, hogy jövőre újra részt vehetünk ezen az új érát bemutató fesztiválon.

Egyetlen hátrányként lehetne talán megemlíteni, hogy a nagyobb slágereket túl sokat játszották a fellépők, például a The Prodigy – Voodoo People Pendulum-os feldolgozását csak egy este legalább háromszor hallottuk különböző fellépőktől. Plusz nem biztos, hogy a magyar pénztárcának annyira jó a 4,5 eurós sörár, ezért érdemes a fesztiválra megfelelően alapozni.

Hatalmas pozitívum viszont, hogy a fellépő dj-k közül többen maradtak a fesztiválon a fellépésük után is és elvegyültek a rajongók között, mint például Mefjus & Emperor, vagy a fesztivál szervezői Camo & Krooked. Vagy hogy a fesztivál szervezői esőkabátokat osztogattak a látogatóknak… csak így tovább! Jövőre, veletek, ugyanitt! Reméljük tényleg egy új éra veszi kezdetét! 🙂

Kulcsszavak: , ,