VOLT 2010

0. nap

Mindenütt jó,de legjobb Sopron! Az előzetes Facebook-os visszajelzések alapján számítani lehetett arra a tömegre, ami kedden megjelent a soproni Lőver-kemping bejárata előtt. A kapunyitást este 6-ra tervezték a szervezők, de már délután 4-kor rengeteg ember állt a bejárat előtt és környékén a bejutásra várva, a látvány a régi hippi fesztiválokat
Bár a nulladik nap főként a terep és a sátorszomszédok megismerésére szolgál, azért volt néhány zenei csemege is: Kardos Horváth János és Jamie Winchester koncertje után Ganxsta Zoli és a Kartell fellépése követhezett az OTP Junior színpadon, valamint a Magyar Televízió Klub teraszán a siófoki Blokk alapozta meg az idei VOLT hangulatát „házibulijukkal”.

1.nap

A hivatalos nyitónap, a szerda az  I. Magyar Rocklegendák napja címet kapta. Az erős line-up láttán sokan kedvet kaptak a fesztiválhoz, öröm volt látni, ahogy minden korosztály együtt örül a zenének: a fiatalok, akik szinte csak a Youtube-ról ismerik a régi számokat, együtt énekeltek az örök ifjakkal, akik egy kis nosztalgiára érkeztek a fesztiválra.

Este 7-kor lépett a Nagyszínpadra az Edda, akik itt Sopronban ünnepelték a 30 éves jubileumukat. A közönség hatalmas rajongással fogadta a megunhatatlan slágereket, mint a Szállj fel vagy a Kör. Eközben többi színpadon is szólt a talpalávaló, Kowáék (Kowalsky meg a Vega) is fergeteg partyt teremtettek teltházas koncertjükön.

2. nap

A második napra rekkenő hőséget jósoltak a VOLT Fesztiválra Sopronba. Kellemesen bizsergéstő zenével indítottak a soproni alapítású Microforms dj-i, de a nagy meleg miatt a pörgés helyett inkább a nyugisabb programokat választották a fiatalok. Kínálat volt bőven: az OTP Junior színpadon a Dumaszínház mókamesterei, Lórán Barnabás és Kovács András Péter (KAP) nevettette a nagyérdeműt, de a Civil Zónában is bőségesen találtunk néznivalót. Körbejártuk a napjainkban egyre fontosabb fenntartható fejlődés kérdéskörét, valamint a biotermelés és bioélelmiszerek előnyeit és hátrányait.

Parov Stelar Band után a Nagyszínpadon Billy Idol, majd egy másik helyszínen Zagar fellépése következett. Míg Billy pörgős koncertet nyomott, addig Zagar inkább unalmas volt, sokan a telefonjaikon sms-ezgettek, majd továbbálltak.

Fél 1-kor az MR2 színpadon jött a Brains, majd Andy C, aki igencsak megmozgatta az összegyűlt tömeget. Napfelkeltekor már ismét a Microforms-os srácok zenéltek

3.nap

A fesztivál 3. napján beköszöntött a hétvége, és ahogy a közösségi portálok visszajelzései is előre vetítették, rengeteg ember gyűlt össze a Lővér Kempingben. Az időjárás továbbra is meleg, ami azért is hihetetlen, mert az elmúlt években az esőzésről volt híres a fesztivál, a gyakorlott fesztiválozók sátrában ott lapultak a gumicsizmák.

Mivel nem mindenkinek van mobilnetje, hogy ott kövesse a labdarúgó VB eseményeit, a szervezők két helyszínen is gondoskodtak óriás kivetítőkről/plazma tévékről, hogy a focidrukkerek a Fesztivál alatt is szurkolhassanak kedvenceiknek.

A Nagyszínpad esti fellépői közül fél 9-kor Ákos kezdett, aki főleg régi slágereit játszotta, de bemutatott pár újat is, köztük egy Lady Gaga számot, melyet átültetett magyar nyelvre. A hatás megosztotta a közönséget.

Este 11-kor lépett színpadra a világhírű  The Prodigy az Egyesült Királyságból. A srácok nem sokat vacakoltak, rögtön belecsaptak a buliba. Lejátszották az Invaders Must Die album nagyobb slágereit: Omen, Warrior’s Dance, Thunder, Invaders Must Die, valamint a régi nagy klasszikusokat is előadták, bár kicsit áthangszerelve. Felhangzott a Breathe, Firestarter, Smack My Bitch Up és a Firestarter is, ami talán az egyik legismertebb Prodigy-szám: több, mint 17 millióan látták a legnagyobb videómegosztó portálon. Természetesen a közönség ráadást követelt, így még lejátszottak három nagy slágerüket: Take Me To The Hospital, Out Of Space, Their Law.

4. nap

A szombati, egyben utolsó nap ismét nagy tömegeket vonzott a fesztivál helyszínére. Minden színpadnál, sátornál rengetegen voltak, remek volt a hangulat is. A Poncichter negyedben Maszkura és a tücsükraj hangolta a fiatalokat.

Ezen a napon kihagyhatatlan volt a Kispál és a Borz soproni búcsúkoncertje. Éveken át fontos pillanata volt a fesztiválnak ez a koncert, amire minden „kispálos” ismerős összegyűlt. Most utoljára, együtt énekeltük a dalokat.

Lovasi Andrást és zenekarát a Massive Attack követte a Nagyszínpadon, akik látványra és hangzásra is egy elég ütős műsort hoztak össze, bár – sokak nemtetszését kiváltva – elég röviden játszottak. Így azonban maradt idő körbenézni, és csemegézni.
Az OTP Junior színpadon ekkor lépett fel Dub Fx, aki jól összerakott, drum and bass és hiphop dallamokkal teletűzdelt zenéket játszott, melyet Dub FX barátnője énekhanggal támogatott. Csodás összehatás. Érdekesség amúgy a közösségi oldalak hatása: a facebookos szavazás alapján Dub FX végzett a The Prodigy-val együtt az első helyen, mint legjobban várt fellépők, és ennek megfelelően rengetegen is voltak kíváncsiak erre.

Később még Shy FX majd dj. Palotai és társai keverték a talpalávalót, igazából minden stílus kedvelői megtalálhatták a nekik megfelelő szórakozást.

Izgalmak közepette várjuk, hogy mit hoznak a fesztivál szervezői jövőre, a 19. VOLT Fesztiválra. Viszlát Sopron, jövőre újra ugyanitt!.

Kulcsszavak: ,