Nem kapott környezetvédelmi engedélyt a VOLT Fesztivál – de ez nem okoz fennakadást

Nem kapta meg a regionális környezetvédelmi felügyelőség engedélyét a jövő kedden kezdődő soproni VOLT Fesztivál; az indoklás szerint a rendezvény megtartása nem egyeztethető össze a terület védetté nyilvánításának céljával és indokával – írja csütörtöki számában a Kisalföld.

Az engedélyre azért volna szükség, mert a terület a Soproni Tájvédelmi Körzethez tartozik, illetve Natura 2000 védelem alatt áll.

A kedden kelt elutasító határozatot egyebek mellett azzal indokolták, hogy a vendégeknek kialakított kemping területén védett állatfajok is élnek, amelyeket zavarna a zaj és a tömeg, ráadásul “lehetnek olyan madárfajok, amelyeknek pótköltése zajlik”. A tíz éve ugyanott megtartott rendezvényt követő helyreállítás pedig csak akkor lehet eredményes, ha utána a területet “több éven át nem veszik igénybe” – idézik a lap birtokába jutott határozatot.

VOLT fesztivál - kempingben

VOLT fesztivál - kempingben

A Kisalföld birtokába azonban nemcsak a fenti határozat került, de a 2011. június 2-án keltezett, még az előző igazgató, Németh Zoltán által szignált is, amely a fesztivál megrendezését feltételekkel ugyan, de engedélyezte 2011. június 29–július 2. között, hovatovább 2012. és 2013. években is. Ez a határozat szintén az IMSYS Kft. hatástanulmányára épült. A dokumentum kimondta: “a területeken a rendezvény megtartása közösségi jelentőségű vagy hazai jogszabály által védett természeti értékeket közvetlenül nem veszélyeztet”.

A Kisalföldnek a rendezvény szervezői úgy nyilatkoztak: biztosak benne, hogy találnak megoldást a helyzetre.

UPDATE:

Egyeztetést kezdeményeztek a regionális zöldhatóság vezetőivel a VOLT Fesztivál szervezői a környezetvédelmi felügyelőség engedélye ügyében – közölte az MTI-vel Lobenwein Norbert fesztiváligazgató csütörtökön, miután a sajtóban megjelent, nem kapták meg ezt a dokumentumot.

“Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy az ünnepi, 20. VOLT Fesztivál június 26-án 14 órakor megnyitja kapuit Sopronban a szokott helyen. Öt nap alatt számos világsztárt és közel százezer vendéget várunk Sopronba” – tette hozzá.

Lobenwein Norbert megjegyezte: a VOLT Fesztivált tizedik éve ugyanott, a soproni Lővér Kempingben és a szomszédos legelőn rendezik meg. Akárcsak idén, eddig is minden alkalommal kértek engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól a fesztivál területére vonatkozóan, ezt – bizonyos feltételekkel, amelyeket be is tartottak – a tavalyi évig meg is kapták.

“A hivatal munkatársai kedden tartottak terepszemlét a helyszínen, majd másnap elsőként újságíróktól értesültünk arról, hogy az engedélykérelmünk elutasításra került. Meglepődtünk ezen, hiszen a VOLT Fesztivál területének tervezett használata, a színpadok elrendezése a tavalyival azonos, márpedig tavaly az engedélyt megkaptuk, a szabályokat betartva jártunk el” – közölte a fesztiváligazgató.

forrás: MTI, kisalfold.hu

Kulcsszavak: ,