BOR és NŐ… mindig másért szép! – Hölgyek a Budavári Borfesztivál reflektorfényében

 

A 22. Budavári Borfesztiválon a nőké és a hölgy borászoké a főszerep. Egyre többen vannak azok a hölgy borászok, akik boraikkal kiemelkedő sikereket érnek el. Valami titkuk biztosan van. A nőkre jellemző kifinomultsággal, érzékenységgel, tapintattal, de férfias határozottsággal és munkával készítik boraikat, melyeket a borkedvelő közönség is nagy kíváncsisággal fedez fel. Szőlőiket anyai szeretettel és gondoskodással nevelik, boraik érését csendben figyelik, okosan terelgetik. Fűszerük az őszinte szeretet és a szenvedély, ami mindenki lényét átjárja, aki megkóstolja e földön túli nedűket.  Az idei Budavári Borfesztiválon a borkedvelők megtudhatják, mit csinálnak másként a hölgy borászok, akik személyes jelenlétét egy összetéveszthetetlen logó fogja jelölni a faházakon.

 

Bor és Nő. Gondolkodtak már azon, hogy hány borvidékünkön foglalkoznak nők borkészítéssel? Ismernek, fel tudnának sorolni hölgy borászokat? Az idei Borfesztiválon a Pannónia Női Borrend színes programokat kínál a fesztiválozóknak: beszélgetés hölgy borászokkal, pincészetek jeles női képviselőivel; kvízjátékok, melyeken számos ajándék talál gazdára, valamint hírességek is tiszteletüket teszik az eseményen egy-egy interjú erejéig. Többek között Miklósa Erika, Prima Primissima-díjas operaénekesünk, valamint a Kossuth-díjas ÁKOS. Továbbá női borászok mutatkoznak be boraikkal az Oroszlános udvarban. Hölgy látogatóknak kedveskedve, a Borfesztivál mind az öt napján, az első 2000 hölgy egy kényeztető ajándékot kap a Helia-D jóvoltából!

Portugália lesz a díszvendég. Portugália, ami egyszerűen szép.  Enyhe, kellemes éghajlat, évi 3000 óra napsütés, 850 kilométer hosszú, gyönyörű tengerpart, melyet az Atlanti-óceán hullámai mosnak. Ebben az országban húzódnak Európa legrégebbi határai, a szőlőtermesztés és a borkészítés több évezredes hagyományokra tekint vissza. A Borfesztiválon a kitűnő borok mellett az ország fenséges gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik.

Budavári Borfesztivál 2013Idén mind az öt nap a kultúráról szól: világzene, népzene és jazz minden mennyiségben. Első nap színpadra lép a Magna Cum Laude. Csütörtökön a Köztársaság Bandája, Nikola Parov és Zenekara és egy már megszokott, felejthetetlen hangulatú Ghymes koncert szórakoztatja a borozgatókat. Pénteken izgalmas napnak nézhetünk elébe: Tárkány Művek, Holdviola és a Vujicsics Együttes dallamai nyújtanak teljes kikapcsolódást. Vendégként színpadra lép Tolcsvay László és a Söndörgő Együttes.

A Borfesztivál gazdag kulturális kínálatában igazi ínyencség szombaton a Magyar Jazz Szövetséggel közösen megrendezett Magyar Jazz Napja. Színpadra lép a Vasvári Soul Six, a Hot Jazz Band és Bolba Éva, Temesi Berci és együttese, a Budapest Jazz Orchestera és Szakcsi Lakatos Béla. Az estét Joana Amendoeira, különleges tehetségű portugál fado énekesnő teszi felejthetetlenné.

Vasárnap lesz a Magyar Folklór Napja, amikor több színvonalas népzenei műsort tekinthet meg a közönség. Ekkor tartja a Nemzeti Táncszínház nyílt napját, ahol egy előadás keretében az 1900-as évek vidéki társadalmának színes, változatos szokásait, ünnepeit, hiedelmeit viszi színpadra. Az előadást délután Táncház követi. A nap fénypontja a Szüreti felvonulás. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják. A felvonulók a Borfesztivál színpadához érve átadják a főszerepet a néptáncosoknak. A fellépők műsorát Pál István Szalonna és bandája indítja, a mozgalmas napot a Csík Zenekar zárja.

Kitűnő gasztronómia fogadja a látogatókat! A vendégek öt napon át engedhetnek a kiváló ételek és borok csábításának! Vásári és szüreti étlappal várja a látogatókat az Országkonyha az Oroszlános udvarban, pomposok, piták, házi rétesek színes palettájáról válogathatnak a fesztiválozók!  A Csülök Csárda, a Savoyai terasz árkádjai alatt csülkös pacallal, füstölt-főtt csülökkel csábítja az éhes vendégeket. A Gravitációs Gourmet Ponton, a Vagoemt Kft. standján szarvasgombából készült ételkülönlegességek fogyasztására nyílik lehetőség. Idén sem hiányozhatnak a kínálatból a kézműves sajtok és sonkák, stifolderek, szalonnák. A SZEGA Foods jóvoltából idén a sajtoké lesz a főszerep. A Borfesztivál teljes ideje alatt zajlik a „Nemzetek Sajtversenye”, ahol 20 ország egy-egy sajt remekére lehet kóstolva szavazni a Szega standján, a Halászó Fiú udvarban. Eredményhirdetés vasárnap délben a Fesztiválszínpadon! Ízletes kürtőskalácsot majszolva, az extra energiára vágyó vendégek kipróbálhatják közkedvelt kávé partnerünk új márkáját: a kapszulás rendszerű Ricci Caffé-t.

Budavári BorfesztiválA Jótékonysági Borárverés idén 15. alkalommal az emberi összefogásról ad tanúbizonyosságot, ahol a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon. Az árverésen befolyt összeget a jövőre 25 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat az éhezés ellen vívott harcra fordítja és igyekszik a nehéz sorban élő gyermekek étkezéseit teljesebbé tenni. A Szeretetszolgálat a Borfesztiválra borász támogatóinak társaságában érkezik. Saját standjukon kvízjátékra invitálják a látogatókat, kiállításra kerülnek saját pezsgőik és boraik, melyek a kérdésekre helyesen válaszolók között találnak gazdára. Emellett a résztvevőknek alkalma adódik a Lovagias Borászok nedűinek megízlelésére. Korhű díszletek közt játékos, lovagi fényképek is készülnek a vállalkozó szellemű látogatókról. A Szeretetszolgálat önkéntesei mentőautóikkal idén is vigyáznak a fesztiválozókra.

 

A kisgyermekes családok számára is jó szórakozást, kikapcsolódást kínál a Borfesztivál. Szombaton és vasárnap kézműves foglalkozással egybekötött gyermekmegőrző várja a kicsiket szüleikkel, vagy nélkülük. E két napon ingyenes arcfestéssel válhatnak a gyerekek igazi fesztiválozókká.

Az idei évben is ingyenes lesz az internet a Borfesztiválon az ACE Telecom közreműködésével, megkönnyítve így az ismerősökkel, barátokkal való kapcsolattartást illetve lehetővé téve a Borfesztiválos élmények azonnali megosztását. Lehetőség adódik az okostelefonok célszerű használatára is. A Borfesztivál applikációja tartalmazza a rendezvény térképét, a kiállítók adatait, elérhetőségeit, a színpadműsorokat, a fellépő művészek és együttesek bemutatását, ajánlott bortúrákat és még sok fontos közérdekű információt.

Az elmúlt évben nagy sikert aratott parafadugó-gyűjtő kampánynak köszönhetően rengeteg dugó gyűlt össze. Az összegyűlt dugókkal gyermekek kézműves foglalkozásaihoz járultunk hozzá. Aki idén is elhozza összegyűjtött parafa dugóit, ajándékot kap, és egy sorsoláson is részt vehet.

Bemutatkoznak a Fesztivál Éttermek.  Szeptember 6-15. között Budapest legjobbjai közül 12 étterem készít 5 fogásból álló menüsort. Minden fogás az azt megálmodó főszakács stílusát tükrözi, és minden fogást tökéletesen kiegészít egy gondosan kiválasztott bor. A Table Free Budapest segítségével egyszerű az asztalfoglalás.

Nyitva tartás:

szept. 11–12. szerda-csütörtök: 14.00–23.00;
szept. 13. péntek: 12.00–23.00;
szept. 14–15. szombat-vasárnap: 10.00–23.00

Napijegy: 2800 Ft
Bérlet 5 napra: 7500 Ft

További infó: www.aborfesztival.hu

Kulcsszavak: , , ,