Hét nap Csodaországban

Látványvilágában színesebb, szolgáltatásaiban szerteágazóbb, infrastruktúrájában bővült és várhatóan rekordszámokat produkáló Sziget várja idén a közönségét. Indulás ma, augusztus 11-én.

Épül…

Bár az utóbbi napok zord időjárása nem kedvezett az építőknek, augusztus 11-én újra megnyitja határait a Sziget Fesztiválköztársaság. A 76 hektáros „kulturális mini állam” mintegy három hét alatt épül fel a semmiből közel 8000 dolgos ember munkája folytán. Több száz kamion szállította a különböző eszközöket, konténereket, útburkolatokat, kábeleket, tusolókat, kerítéseket, wc-ket. 20 kamionnyi műanyag burkolatot fektettek le, míg a sátrak egy részében 15000 m2 faburkolattal borították a talajt, mindezeken túl nagyobb igénybevételnek kitett utakon fém „szőnyeget” borítottak le, mintegy 2400 m2 felületen, 255 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 25 kamionban kerítés és kordon érkezett, 5 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári-szigetre.

Bővül…

A szervezők minden eddiginél több látogatóra számítanak, ezért az infrastruktúrát úgy alakították ki, hogy akár napi 85 ezer látogatót is kiszolgáljon. A folyóvizes, csatornára kötött konténer-wc-k és a hagyományos mobil vécék mellett, por-, és sármentes aljzatra helyezve a tavalyinál is több illemhely centrumot alakítanak ki, ahol minden egyes centrumban 45-50 kivilágított WC lesz, állandó takarító személyzettel, őrzéssel. A tavalyi 1750 ülőke helyett idén már cca 2000 toalett áll a látogatók rendelkezésére. Továbbfejlesztették a közvilágítást is: a meglévő és a szervezők által korábban kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett, csak a fesztivál idejére további 35-40 kilométernyi díszkivilágítás nyűgözi majd le a szemet és teremt különleges hangulatvilágítást. Lampionoktól fényfüzérekig, tükörgömböktől fényfestésig számos izgalmas világítási megoldásban gyönyörködhetnek a kilátogatók, de mindközül talán a legimpozánsabb, hogy 20 hektárnyi erdős területet a karácsonyi díszkivilágításhoz hasonlóan izzósorokkal díszítettek fel, igazi meghitt hangulatot varázsolva a rendezvény forgatagába.

Jelentősen, közel 25 %-kal bővült idén a kempinghelyek száma is, a különböző komfortfokozatú és speciális kempingek azonban hamar lakókra leltek, így a Sziget előtt hetekkel már a legtöbbjükbe lefoglalták az összes helyet.

Egy hely sajnos szűkül, mert „azért a víz az úr”. Az tavaly debütált méltán népszerű Sziget Beach területe sajnos idén kisebb lesz, miután a Duna vízszintje magasabb a tervezettnél, bár ezt a hangulat talán majd feledtetni tudja…

Szépül…

A Sziget egyedisége a fesztiválpiacon nem csupán a műfajok változatossága, a szolgáltatások minősége és a fesztivál földrajzi elhelyezkedése miatt mutatkozik meg, de a vizuális sokszínűség, az egyedi látványvilág is unikálissá teszi a Fesztiválköztársaságot. „Meggyőződésem, hogy az idei megnövekedett érdeklődés nem csupán a jobb programnak, de az elmúlt évek látványos fejlesztéseinek is köszönhető” – mondta Gerendai. Ennek jegyében – a legjobb, leglátványosabb korábbi installációkat, köztéri szobrokat megtartva – a szervezőiroda idén is pályázat útján „mozgósította” a művészek, alkotó csoportok fantáziáját, hogy hogyan lehet vizuálisan még izgalmasabbá tenni a Szigetet. Ennek eredményeként több mint 200, a világ minden pontjáról

érkező pályázatból válogatva, végül több mint 30 kisebb-nagyobb látvány projekt valósult meg a Köztársasági Járkáló szobortól, a Selfie Roboton vagy az Űrkompon át, a furcsa hangszerekig. Számos ismert művész, vagy alkotócsoport is hozzájárult a Sziget „csodaországgá” tételéhez, ott lesz például, Wahorn András és Wahorn Róbert: „Szerelem Szerelem” című monumentális alkotása, ami egy fából és hajókötélből épített szerelmi kuckó, vagy Szőke Gábor Miklós jellegzetes fából készült állat szobrai. Hervé-Lóránth Ervin is több izgalmas installációval készült a Szigetre, például az ő munkája a nagyréten található „Virágoskert”. Több nemzetközi pályamű is érkezett, például az Art Zónában került megvalósításra Guilherme Leick, 22 éves, brazíliai design szakos hallgató „Szivárványa”, vagy a nagyréten található hinta, ami Justin Tyler Tate francia pályázó műve. Számos alkotó közösség fantáziáját is megmozgatta a Sziget feldíszítése, a legmonumentálisabbak talán a HelloWood-osok munkái, hiszen a 3000 raklapból épített Colosseumtól, az Ír-Blues Színpad „lepkeházáig” több műalkotás is általuk került megvalósításra, de Medence Csoport „Labirintusa”, a bicskei Vajda János Gimnázium PET vára és sárkánya, a Fonalgerillák Street-Art Akciócsoport  „Kötött kertje” mind-mind sokat adnak hozzá a Sziget egyedi világához. Ráadásul olyan közösségi akciók is tarkítják majd a képet, amik egyben kiváló látványelemek is, úgy, mint a Color Party, a Lufirepítés vagy a Szerpentin Party. Nem beszélve a tavaly is nagy sikert aratott, tűzijátékkal és lézershow-val tarkított End Show-ról.

Pénzügy…

A Festipay fesztivál- és rendezvénykártya a Sziget által kibocsátott elektronikus vásárlási utalvány. A látogatók a Sziget Fesztiválon a kártyára feltöltött egyenleget a vásárlások során használhatják fel. Ez egyrészt gyors és egyszerű készpénzmentes fizetést biztosít. A fizetéskor a kártyát csupán hozzá kell érinteni a kártyaolvasó terminálhoz. Másrészt biztonságos, mert a kártya elvesztése esetén  – az előzetesen regisztrálók –  letilthatják a Festipay kártyájukat és a megmaradt egyenleget pedig egy új kártyára vezettethetik át. A látogató a Fesztiválra való belépéskor konténerekben található feltöltőpontokon kaphatja meg és töltheti fel a kívánt egyenleggel (készpénzzel vagy bankkártyával) a kártyáját. A kártya 500 Ft-os letéti díj ellenében vehető át, amely a kártya sérülésmentes visszajuttatását követően visszajár. A MasterCard PayPass kártyával rendelkező látogatóknak nem kell külön kártyát kiváltaniuk, mivel a kártyájukkal mindenütt ugyanúgy tudnak fizetni, mint a Festipay kártyákkal. A Festipay kártyán megmaradt egyenleget a Sziget Fesztivál ideje alatt nyitvatartási időben bármikor, de legkésőbb a fesztivál zárásáig lehet visszaváltani készpénzre.

Egészségügy…

A Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 fős motoros- és 110 fős gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 2 mentőkocsi. (Ez egy közepes magyar város egészségügyi intézményi személyzetének, a mentőszolgálat pedig egy nagyobb magyar város mentőközpontjának felel meg). A Szigeten lesz természetesen gyógyszertár is, azonban a szervezők kérik, hogy azok a szigetlátogatók, akik betegségük okán folyamatosan gyógyszert szednek, hozzák magukkal saját gyógyszerüket, melynek tárolását – igény esetén – az egészségügyi bázison megoldják.

Közrend…

Az idei Szigeten a rendőrökön túl, közel 1500 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök és természetesen a Fesztiválköztársaság biztonsági emberei együttműködnek a rendőrséggel is, akik idén is rendőrőrsöt üzemeltetnek a helyszínen.

Vendéglátás…

Átlépve a Sziget Fesziválköztársaság határát, a zenei/kulturális sokszínűség mellett szembeötlő a Sziget-ország gasztrokulturális változatossága is. A 76 hektáros miniállam gasztronómiai elrendezése tájegységenként egységes és szerteágazó. A sziget területének több pontján étteremközpontokat alakítottak ki, s minden egyes központban visszatükröződik a Fesztiválköztársaság izgalmas kulináris sziporkázása. Különböző nemzetek jellemző ételei, a magyar konyha ínycsiklandó produktumai, Magyarország borvidékeinek legismertebb nedűi és a pálinkakultúra legjobb reprezentánsai mind-mind jelen vannak a Sziget kínálatában. Több tucat étterem és pub mellett ABC, zöldég-, és gyümölcsárusok, pékség és tejtermék, és sütemény árusok állnak a szigetre érkezők szolgálatába. A Fesztiválköztársaságban idén is felbukkannak a szomszédos Budapestre oly jellemző, a fiatalok körében rendkívül népszerű romkocsmák is.

A már megszokott nemzetközi konyhák, az indiai, erdélyi, görög, olasz, francia, mexikói, bajor, thai ízek mellett, hamburgerezők, főtt kukoricások, lángososok, pizzások, kenyérlángososok, óriáspalacsintások és hotdogosok várják az éhezőket a Szigeten.  Természetesen a hurka, a kolbász, a sonka, a grillnyárs, a sült zöldségek és a sült húsok is ott vannak a menükártyán nem beszélve nutellás-banános vagy a szalonnás gofriról. S hogy az ételekre ihassunk is: több tucatnyi pub, megannyi boros pavilon, pálinkaházak és számos sörlelőhely található a fesztiválon. De ezzel nincs vége a kulináris kalandozásoknak. Izgalmas ízek, így például a pljeskavica, a döner, a falafel mellett különböző halételeket és tenger gyümölcsit is talál az éhes fesztiválozó.

Idén a Sziget fellépőinek cateringjét a KIOSK Budapest látja el, a desszert szelekciót pedig a Michelin csillagos Costes étteremmel közösen alakították ki. Nem csak a fellépők, de a Sziget VIP vendégei is megkóstolhatják mindkét étterem kínálatát a VIP Teraszon, ahol a gourmet éttermek kifejezetten a fesztiválra készített ételeivel ismerkedhetnek meg azok, akik megéheztek. A VIP szektorban pedig ott lesz továbbra is Óbuda legjobb étterme, a Pastrami. Emellett lesz itt koktélbár, a DiVino gazdag borkínálata valamint a BOB koktéljai és jellegzetes hangulata is várja a Fesztiválköztársaság központjában lévő VIP vendégeket.

Köztisztaság…

Nemzetközi fesztiválokon már egyre több helyen bevezetett programhoz csatlakozik a Sziget Fesztiválköztársaság. A Green Festival Project célja a környezettudatosság, a fesztiválok környezetének védelmében végzett tudatos felelősségvállalás illetve a környezettudatos szemlélet és gondolkodásmód kialakítása és fenntartása. Azaz jó, ha tudjuk, hogy mi vagyunk felelősek a saját környezetünkért és ezért tennünk is kell valamit. A projekt lényege – mely kísérleti jelleggel a VOLTon és a Soundon is pozitív visszajelzéssel bizonyított -, hogy a Festipay kártya kiváltásánál 500 Ft kaució ellenében mindenki kap egy ún. Green Festival Bag-et, azaz egy szemeteszsákot, melyben gyűjthetjük a környezetünkben lévő szemetet, s a telt zsákot leadva természetesen a kaució visszajár. Tegyünk együtt azért, hogy fenntartható legyen a fesztiválozás!

A rendezvényről – az előző évek gyakorlatához hasonlóan – szerződés alapján az FKF Nonprofit Zrt. végzi a hulladékszállítást, illetve szükség esetén a burkolt közlekedő utak gépi takarítását és locsolását. A társaság már csütörtökre kiszállított a helyszínre 450 db 1,1 m3 konténert és 100 db 240 literes hulladékgyűjtő tartályt. Ürítésüket kora reggeltől délig 3-5 jármű, majd később – 16 óráig – 2 járművel végzik. Az FKF kézi úttisztítói takarítják a rendezvényhez vezető utakat is.

A zárást követően az FKF Nonprofit Zrt. a Sziget Fesztiválköztársaság szakembereivel együttműködve elvégzik a terület utótakarítását.

Távközlés…

Idén debütál a Sziget Fesztiválköztársaságban a fesztivál telefon, azaz a Festfone. A Festfone egy remek kiegészítő szolgáltatás a Szigetre látogatók számára. Lehetőséget biztosít a fesztiválozóknak, hogy megóvják okostelefonjaikat, a külföldi vendégek pedig rengeteg pénzt megspórolhatnak, hiszen a roaming díjakat csak 2015 decemberében törli el az EU. A szervezők számára fontos, hogy a Sziget ideje alatt, egy nagy közösség váljon a látogatókból, a Festfone is pont ezt segíti elő azzal, hogy az aktív Festfone tarifások díjmentesen beszélhetnek egymás között, de a Festfone biztos megoldás a telefonos fesztivál balesetek elkerülésére is.

Kulcsszavak: , ,